pátek 19. dubna 2013

Slaný koláč

Něco Vám řeknu, fascinuje mě pečení v kulaté formě s vroubkovaným okrajem. Je to skoro jako úchylka, vymýšlet, co na lístkové těsto naskládat a zkombinovat...








Dřívější příjezd domů s neočekávanou zastávkou v obchodě a během pár okamžiků jsem vytvořil, dle ovací, večeři hodnou francouzského krále. A jelikož nejsem škarohlíd, podělím se Vámi o recept. Koláč se krásně hodí na pozdní odpolední piknik v trávě !



Slaný koláč

  • polovina listového těsta
  • listový špenát
  • krůtí prso
  • vejce
  • smetana
  • 4 rajčata
  • mozzarella
  • muškátový oříšek, pepř, sůl, oregano
  • olivový olej

Rozválíme si listové těsto a vyložíme jím kulatou formu (moc nerozvalujeme, těsto by mělo být silné). Odložíme stranou a nakrájíme si krůtí prso na kostičky, které osmažíme na olivovém oleji. Když se maso opeče, přidáme listový špenát - krátce "podusíme" (uvolní se voda ze špenátu) a bohatě osolíme, opepříme a omuškátujeme! (tady pozor! všeho s mírou). Tuto směs poklademe do koláčové formy - rovnoměrně. Rozmícháme si vajíčko se 100 ml smetany - také osolíme a zalijeme tím směs ve formě. Nakonec si nakrájíme rajčata a mozzarellu na plátky a poklademe jím vršek koláče. Lehce posypeme oreganem a dáme upéct do trouby. Pečeme přibližně 35 minut na 200°C (Při pečení ovšem respektujte vlastní zkušenosti s Vaší troubou)






Dopečeno? Snědeno ?
Musím se pochlubit svou šikovností; při vyndavání prvního i druhého koláče se mi podařilo popálit si ruce o topnou spirálu, takže mám na obou rukou pruhy puchýřů a vypadám jako oběť nějaké kolektivní provazové šikany. Ještě že existují náplasti s Garfieldem - hned to míň bolí...


1 komentář:

  1. joo,přesně takový recept hledám :3 už se těším, až se na něj vrhnu :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, který se zde rozhodnete zanechat !